20 sty Brak komentarzy admin Beauty , , ,

Zdrowe odżywianie polega przede wszystkim na regularnym dostarczaniu do organizmu kompleksu potrzebnych mu składników pokarmowych w odpowiednich proporcjach i ilościach. Wiele z nich zawartych jest w warzywach i owocach. Zaleca się aby stanowiły one podstawę każdej prawidłowej diety. Są źródłem witamin, fitozwiązków i błonnika pokarmowego. Najświeższe badania potwierdziły, że dobrze jest spożywać nawet 9 porcji owoców i warzyw codziennie.

Każdy dzień powinno się zaczynać od pożywnego i pełnowartościowego śniadania. Dzięki temu rośnie wydajność organizmu człowieka, a ponadto zapobiega to zbyt dużemu przyjmowaniu kalorii w pozostałych porach dnia. Kolejne posiłki powinno się jeść w odstępach 3-4 godzin, co wpływa na przyspieszenie procesu przemiany materii. Jedząc w ten sposób organizm otrzymuje wymaganą porcję energii, ale nie występują okresy w których pojawiłoby się odczucie głodu.

W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty które należą do wszystkich grup produktów spożywczych. Takich grup jest sześć – produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, warzywa i owoce, mięso, ryby, jaja, a także tłuszcze jadalne. Do ostatniej grupy zaliczają się cukier i wyroby cukiernicze. Unikać powinno się natomiast fast foodów i dań wysoko przetworzonych. Zawierają one jedynie substancje konserwujące i regulatory smaku, jak również ogromną ilość tłuszczu i soli.

Niezmiernie istotną kwestią jest również prawidłowe nawodnienie organizmu. Woda spełnia liczne funkcje, bierze udział w wielu procesach życiowych m. in. transportuje substancje odżywcze w organizmie. Każdy dorosły każdego dnia musi spożywać nawet dwa litry płynów. Niedostatek wody w organizmie człowieka na skutek jej wydalania musi być bowiem stale uzupełniany. W przeciwnym razie można doprowadzić do odwodnienia organizmu.

Unikać powinno się natomiast wyrobów cukierniczych. Jest to źródło tak zwanych bezwartościowych kalorii. Dostarczają do organizmu energię, której nadmiar magazynowany jest jako tkanka tłuszczowa. Nie posiadają natomiast w zasadzie żadnych potrzebnych składników pokarmowych. Co więcej, ich zbytnie przyjmowanie może doprowadzić do dużej otyłości, próchnicy zębów, a także cukrzycy.